Єжи

Звичайний їжак

належить до сімейства їжакових і є представником роду лісових їжаків. Ареал поширення їжаків дуже широкий і охоплює території Європи, Західного Сибіру. Його нерідко можна зустріти в Амурській області, північно-західній частині Казахстану і в Малій Азії. У перекладі з латинської мови звичайний їжак означає не що інше як “колючий бар’єр”.

Дорослий їжак наділений від п’яти до шести тисячами голок, які мають бурий колір; кількість зубів на нижній щелепі одно шістнадцяти, а на верхній щелепі – двадцяти. На лапах є по п’ять пальців, які наділені гострими кігтями. Середні пальці довші, з їх допомогою звичайні їжаки доглядають за своїми колючками.

Єжи

Звичайні їжаки, вибираючи місце свого життя, уникають суцільних хвойних масивів і боліт. Житла звичайних їжаків можна виявити на маленьких галявинах, перелісках, узліссях або заплавах річок. Легко уживається в безпосередній близькості від людини, тому його нерідко можна побачити в садах і парках.

Тривалість життя їжаків в природних для них умовах проживання варіює від трьох до п’яти років. У неволі їжаки можуть доживати до десятирічного віку.

Частота пульсу у звичайних їжаків в літні місяці приблизно дорівнює ста вісімдесяти ударів в хвилину, в зимові місяці, коли тварини залягають у сплячку, вона може знизитися до двадцяти скорочень в хвилину.

Єжи часто пристосовуються до проживання в безпосередній близькості від людини. Нерідко ці тварини утримуються і як домашні.

Ареал поширення звичайних їжаків складається із західної та східної частин.

Що стосується західної частини, то вона охоплює території Західного Сибіру до Томська, Закавказзі і Кавказ, а також, звичайно ж, європейські території. Що стосується східної частини, то вона простягається від територій Південного Забайкалля до берегів Жовтого і Японського морів.

Звичайний їжак має невеликі розміри.

Довжина тіла звичайного їжака варіює від двадцяти до тридцяти сантиметрів, довжина хвоста приблизно дорівнює трьом сантиметрам, а маса тіла знаходиться в межах від семисот до восьмисот грам. Морда звичайного їжака витягнута, а вуха, як правило, менше трьох з половиною сантиметрів, більші розміри вух мають їжаки, що мешкають на Кіпрі. Ніс у даних тварин постійно вологий.

Звичайний їжак має багато голок.

Вони короткі, їх довжина не перевищує трьох сантиметрів, а на голові і на боках довжина голок ледве сягає двох сантиметрів. Усередині голки наповнені повітрям, порожнисті. Дорослі особини звичайних їжаків зазвичай наділені приблизно п’ятьма-шістьма тисячами голок. Кількість голок у молодих особин дещо менше – приблизно три тисячі.

Активність звичайних їжаків настає вночі.

У денний час ці тварини віддають перевагу ховатися в різноманітних укриттях або в гнізді, але навіть в нічний час звичайні їжаки не люблять протягом тривалого періоду часу перебувати поза своєю домівкою.

Гніздо їжака виявити важко.

Дійсно, звичайний їжак для його будівництва вибирає самі затишні місця: коріння дерев, занедбані нори гризунів, печери, ями та ін. Діаметр гнізда, як правило, варіює від п’ятнадцяти до двадцяти сантиметрів. Внутрішню поверхню гнізда їжаки викладають мохом, сухими листям або травою, які і утворюють підстилку.

Самці звичайних їжаків мають агресивним характером.

Тільки по відношенню один до одного. Самці охороняють належні їм території дуже ревно, а розмір подібних ділянок у самців знаходиться в межах від семи до тридцяти дев’яти га, у самок – в межах від шести до десяти га.

Голки у звичайних їжаків змінюються швидко.

Навпаки, линька у цих тварин – явище, що протікає надзвичайно повільно. Линька, як правило, відбувається або восени, або навесні. Дивно, але протягом року у звичайних їжаків змінюється тільки одна голка з трьох, а тривалість зростання кожен голки коливається від одного до півтора років.

Звичайні їжаки – є швидкими тваринами.

Для своїх розмірів це, дійсно, адже вони здатні розвивати швидкість до трьох метрів в секунду. Крім того, їжаки вміють стрибати і плавати! При бігу ці тварини ступають на земну поверхню всією ступнею.

У їжаків хороший зір.

Навпаки, їжаки погано бачать. Втім, в цьому плані вони зовсім не відрізняються від інших нічних тварин. Звичайні їжаки мають гарний слух і гострим нюхом.

Єжи впадають в сплячку.

Для європейських їжаків її тривалість обмежується періодом з жовтня по квітень, при цьому дані тварини забираються в нору і щільно закривають в неї вхід. Частота пульсу в стані сплячки варіює від двадцяти до шістдесяти ударів в хвилину, а температура тіла становить приблизно 2 градуси за Цельсієм. Протягом літніх місяців звичайний їжак повинен запасти велику кількість жиру – не менше п’ятисот грам. Якщо цього не відбудеться, то в холодні зимові місяці тварина може померти від голоду. Навіть після того як їжак прокинувся від сплячки, він не відразу виходить зі своєї нори – для початку температура його тіла повинна підвищитися, по крайней мере, до п’ятнадцяти градусів за Цельсієм.

Звичайні їжаки – одиночні тварини.

Хоча їжаки і селяться в безпосередній близькості один від одного, вони ведуть одиночний спосіб життя. Саме тому дорослі особини уникають наближень на близьку відстань один по відношенню до одного.

Єжи

Звичайні їжаки їдять лише їжу тваринного походження.

Це не так, адже звичайні їжаки є всеїдними тваринами. А ось за краще вони якраз продукти рослинного походження – в основу раціону харчування цих тварин ходять слимаки, гусениці, комахи і навіть дощові черв’яки. Жертвами звичайних їжаків можуть стати не тільки амфібії і рептилії, що знаходяться в стані заціпеніння, але і невеликі хребетні тварини. Улюбленими ласощами цих тварин є пташенята або яйця гніздяться на земній поверхні птахів. З рослинної їжі звичайні їжаки їдять фрукти і ягоди.

Початок шлюбного поведінки у звичайних їжаків доводиться на період, наступний за зимівлею.

У цей час між самцями нерідко трапляються бійки – вони штовхаються, кусають одне одного за морду і ноги і навіть пускають в хід голки. Бійка супроводжується пирханням і гучним сопінням. Переміг суперника їжак протягом декількох годин кружляє біля самки, але вже після спарювання особини розходяться. Самка користується колись кинутими норами гризунів або облаштовує власне житло, внутрішню поверхню якого вистилає сухими листям і травою. Протягом року їжачиха приносить лише один виводок, причому число дитинчат може бути варіює від трьох до восьми, але найчастіше становить чотири ежат. Ежата з’являються на світ абсолютно безпорадними – вони сліпі і голі, а маса їх тіла досягає всього дванадцяти грам. Ежата народжуються з яскраво-рожевою шкірою, яка через кілька годин покривається м’якими голками; до п’ятнадцятиденний віком у дитинчат вже повністю формується голкові покрив. Самостійними ежата стають приблизно через місяць після народження, статева зрілість настає через десять-дванадцять місяців після появи на світло.

Звичайні їжаки приносять користь.

Вони знищують шкідливих комах. Це, наприклад, волохаті жужелиці, травневі хрущі та ін. Проте їжаки можуть принести і шкоду. По-перше, в раціон їх харчування входять яйця невеликих птахів, що гніздяться безпосередньо на земній поверхні (наприклад, чайки, бекаса і ін.), Дорослі особини можуть навіть розкрадати кладки звичайних курей, завдаючи шкоди господарству людини. По-друге, звичайні їжаки можуть бути переносником різних захворювань. До них відносяться, наприклад, сальмонельоз, сказ, жовта лихоманка і дерматомікоз. Єжи, що мешкають в лісових угіддях, стають мішенями для енцефалітних кліщів. Справа в голкові покриві цих тварин, який, немов щіткою, зчісує кліщів з трави; причому від забралися між голками кліщів позбутися їжаки не в змозі.

Єжи сприйнятливі до отрути.

На цих тварин багато отрути діють вражаюче слабо. Єжи досить стійкі до опіуму, миш’яку і навіть до отрути гадюк і синильної кислоти. Нападів на гадюк в природі звичайні їжаки не здійснюють.

Єжи можуть досить дивно себе вести.

Наприклад, це стосується їх зустрічі з об’єктом, що виділяють сильний запах. Єжи починають лизати цей предмет і роблять це до тих пір, поки не почне виділятися піниста слина. Цю слину їжак переносить на голки – дана процедура отримала назву “самосмазиваніе”. Бувають випадки, коли дорослі особини їжаків наколюють на голки сигарети, навіть якщо вони не докурив. Навіщо таким чином надходять їжаки, незрозуміло, але є версія, що подібним чином тварини намагаються боротися з паразитами.

Єжи нерідко зустрічаються в садах.

У особливою мірою в тих садах, які розташовуються поблизу від лісів. У садах їжаки шукають собі притулок, яким стають зарослі шипшиною затишні містечка, живоплоти і т.п.

Єжи крадуть яблука.

Це міф, який народився завдяки дитячим книжкам. Адже скільки там картинок, на яких зображений їжак, що несе на голках одне або кілька яблук. Однак цей факт не відповідає дійсності хоча б тому, що їжак НЕ заготовлює на зиму корми. Біологи заявляють, що ці фрукти ежам ні до чого.

Сімейство їжакових включає в себе дев’ятнадцять видів їжаків.

Цікавим є той факт, що чотири види їжаків не володіють голками. Їх зовнішність схожа на зовнішність мишоподібних гризунів. Ці їжаки живуть в теплих регіонах. Вони розмножуються круглий рік і не впадають в стан зимової сплячки.

Вухатий їжак має великі вуха.

Великі і довгі. На черевці, боках і мордочці вухаті їжаки мають м’яку коротку шерсть. Особи даного виду живуть в напівпустелях і пустелях, в степах і навіть в горах. Мабуть, умови проживання послужили причиною того, що голки у цих їжаків відносно світлі. В горах вухаті їжаки зустрічаються на висоті, яка доходить до 2500 метрів над рівнем моря.

Лисий їжак схожий на вухатого їжака.

У нього також великі вуха, а черевце теж наділене м’якою шерстю. Однією з відмінних рис лисого їжака є більш темне забарвлення. У особин даного виду є поздовжня смужка на тімені, шкіра якої позбавлена ​​голок і волосся. Лисий їжак мешкає в глинистих і піщаних місцях.

Ежата народжуються без голок.

Але вони з’являються вже через кілька годин після народження – на початку м’які, з часом голки стають все твердіше і твердіше.

У їжаків поганий зір.

У навколишній світ їжаки, в основному, орієнтується за допомогою гострого нюху і дуже чуйного слуху.

Єжи

Їжаків без голок не буває.

Бувають і ще й які! З довгим хвостом і волоссям різного ступеня твердості. Таких їжаків називають волохатими або щурячими їжаками. Інша справа, що ми до них не дуже звикли, так як водяться вони в Китаї і районі Малайського архіпелагу.

На території СНД зустрічається чотири види їжаків, найчастіше можна побачити звичайного їжака (друга назва – європейський їжак).

Решта три види – це даурский їжак, вухатий їжак, лисий їжак (або темноіглий їжак). Даурский їжак відноситься до зникаючих видів, що послужило причиною занесення його в списки Червоної Книги, представники даного виду водяться в забайкальських степах. Даурские їжаки для притулку використовують нори бабаків і ховрахів. На полювання ці їжаки виходять завидна.

Add a Comment