шпаки

Шпаки

належать до Палеарктічеського роду (Палеарктічеського район, будучи біогеографічної районом, виник в епоху палеогенового і охоплює Європу, частину Азії і Північної Африки) співочих птахів з сімейства Скворцова.

Сімейство Скворцова включає в себе більш ста видів, які розбиті на 25-32 роду. У сімейство входять представники дрібних співочих горобиних. До складу роду шпаків включається приблизно десять видів птахів. Для представників усіх цих видів властиві середні розміри, а також схожий спосіб життя і забарвлення оперення.

Дзьоб шпаків можна охарактеризувати як прямий, довгий і сильний. Кінчик дзьоба цих птахів трохи сплюснутий. Шпаки мають пряму коротким хвостом. Крила гострі.

У Росії дуже поширений звичайний шпак (шпак). В даний час ареал проживання цього птаха розширюється. Звичайний шпак зустрічається лише на рівнинних територіях, високо в гори не піднімається. Шпак наділений широким діапазоном звуків. Звичайні шпаки можуть наслідувати співу інших птахів, а також відтворювати багато інших звуки.

шпаки

Звичайний шпак – мігруюча птах. Ступінь міграції (по крайней мере, в Європі) залежить від кліматичних умов; відстань від місця гнездовок до місця зимівлі Шпаків може досягати двох тисяч кілометрів. Молоді особини відправляються на зимівлю нерідко в середині червня, тоді як більшість звичайних шпаків збираються в дорогу тільки до середини жовтня.

Початок шлюбного сезону у звичайних шпаків доводиться на ранню весну. Якщо шпаки мігрують, то шлюбний сезон починається відразу після їхнього прильоту з місць зимівлі. Число яєць в кладці зазвичай варіює від чотирьох до шести штук. Пташенята звичайних шпаків з’являються на світ абсолютно безпорадними і в перші дні свого життя не створюють ніякого шуму.

Шпаки є всеїдними птахами, тобто ці птахи вживають як їжу рослинного, так і тваринного походження. Поселення звичайних шпаків складаються з невеликих колоній збилися в зграї птахів. А. Шаповал і В. Паєвський, провівши відповідні дослідження, зафіксували, що середня тривалість життя Шпаків в природних для них умов проживання сягає дванадцяти років.

Родичами звичайного шпака є рожеві шпаки. Наявність поблизу води – необхідна умова для гніздівлі рожевого шпака.

Сірий шпак також є співочої птахом з сімейства Скворцова. Сірий шпак – стайная птах. Він гніздиться колоніями, а ночує і годується групами. У раціон харчування сірих шпаків входить як рослинна, так і тваринна їжа. Правда, при доступності і тієї, і іншої сірі шпаки все-таки віддають перевагу їжі тваринного походження.

У Росії найбільш відомий звичайний шпак.

Його друга назва – шпак. Головним чином, звичайний шпак заселяє території змішаних і широколистяних лісів, проте набагато частіше цю птицю можна побачити в культовому ландшафті. Ареал поширення шпака постійно розширюється завдяки людині – це стосується не тільки тих материків, на яких звичайний шпак мешкає з давніх часів, але і таких континентів як Північна Америка, Австралія. Популяція звичайного шпака в Північній Америці в даний час дуже численна. Шпак вже недивний Нової Зеландії та Південній Африці. Цю птицю нерідко можна зустріти на багатьох океанічних островах, тобто тих територіях, де шпак раніше не мешкав. Звичайний шпак має широкий ареал поширення. Він не обмежується якоюсь однією біогеографічної областю, навпаки, поширений у всіх крім неотропической області, тобто в Південній і Центральній Америці. Звичайний шпак зустрічається лише на рівнинних територіях, високо в гори не піднімається, хоча у виборі місця проживання шпак вельми толерантний. Звичайний шпак нерідко облаштовує собі житло недалеко від ферм в сільській місцевості або ж в населених пунктах.Шпака нерідко можна побачити на солончаках, болотах або в прибережних районах, а також степах і рідколісся. Звичайні шпаки в плані поселення уникають тих місць, які важкодоступні людині. У період розмноження шпак облаштовує гнізда в нішах будівель або дуплах дерев. В цей час шпаки потребують засіяних полях як в кормовій території.

шпаки

Звичайний шпак – птах невелика.

Довжина тіла коливається від 18,7 до 21,2 сантиметра. Розмах крил, як правило, мало не сягає тридцяти дев’яти сантиметрів. Вага приблизно дорівнює сімдесяти п’яти грамам. Шия шпака коротка, а тіло досить масивне. Звичайний шпак наділений довгим дзьобом (на відміну від дроздів, дзьоб не такий потужний), який трохи зігнутий вниз. Майже весь рік дзьоб має чорний колір, який, тим не менш, змінюється на жовтий колір в період розмноження. Підстава крил звичайного дрозда широке, а їх кінець звужений, довжина крил невелика. Хвіст шпака короткий. Його довжина трохи більше шести сантиметрів.

Самка і самець шпака мають однаковий забарвлення.

Задня частина шиї, грудки і спина мають оперення чорного кольору з характерним металевим блиском. Однак у деяких підвидів оперення може володіти синюватим, фіолетовим, зеленим або бронзовим відтінками. Взимку у шпаків сточуються кінчики пір’я. Саме тому на тілі цих птахів стають помітними цяточки, які мають кремовий або білий відтінки. Цяточки мають більший розмір на зовнішній частині крил і на грудях. Весняна линька є причиною того, що забарвлення шпаків стає монотонно-бурим. За зовнішнім виглядом все-таки можна відрізнити самку звичайного шпака від самця. У самців пір’я на грудях подовжені. У самки пір’я на грудях витончені і короткі. Крім того, у самця в підставі дзьоба є пляма синюватого кольору. У самок в підставі дзьоба є червонуваті цятки.

Звичайний шпак наділений широким діапазоном звуків.

До складу цього діапазону входять скрипи, свисти, деренчання і інші шуми і навіть нявкання. Шпаки можуть наслідувати співу інших птахів. Звичайні шпаки, що мешкають в північній Америці, легко відтворюють звуки крикливого зуйка, східного лісового Піві, віргінської куріпки, а також східного лугового трупіал. Російські вчені з’ясували, що шпаки можуть наслідувати жайворонків, перепелам, варакушкі, ластівкам, іволга, дроздам, сойкам очеретянка і ін. Птахам. Звичайні шпаки здатні навіть відтворювати квакання жаби. Нерідкі випадки, коли повертаються з півдня навесні шпаки несподівано починають співати голосами субтропічних птахів. У Середній Азії і Казахстані від шпаків також можна очікувати наслідування мекання овець і клацання бича. Письменник-натураліст М. Звєрєв, вибравши шпака темою своєї розповіді, описав, як шпак абсолютно вірно наслідував звукам, які видаються при друку на друкарській машинці.

Звичайний шпак – мігруюча птах.

Ступінь міграції (по крайней мере, в Європі) залежить від кліматичних умов. Крім того, схильність до міграції у звичайного шпака зростає в міру просування із заходу на схід і на північ. Наприклад, в Ірландії і Великобританії для птахів властивий переважно осілий спосіб життя. У Нідерландах ж на зиму залишаються тільки приблизно двадцять відсотків птахів. Інша частина зимує в районі п’ятисот кілометрів від місця народження – це можуть бути Бельгія, Північна Франція, Англія. У Російській Федерації перелітними птахами є практично все шпаки. Відстань між місцем гнездовок і зимовими квартирами може становити від одного до двох тисяч кілометрів. Зграї шпаків, перелітають на місце гніздівлі, можуть бути дуже великими. І це не тільки воістину вражаюче видовище. Місцеве населення від таких скупчень птахів відчуває деякі незручності. Наприклад, під час прильоту шпаків населення міста Риму в міру можливості прагне не з’являтися на вулиці ввечері. В цей час гул Шпаків цілком може заглушити навіть шум транспорту.Як правило, шпаки повертаються до місць гніздування напровесні, тобто в той час, коли земля ще покрита снігом, а деякі особини повертаються на батьківщину вже в кінці зими. І лише на початку травня завершується міграція звичайних шпаків на півночі їх природного ареалу. Цікавим є той факт, що першими прилітають самці. І тільки через кілька днів після них повертаються самки звичайного шпака. Початок осінньої міграції припадає на початок осені. Це час закінчення осінньої линьки. Пік осінньої міграції звичайного шпака доводиться на середину жовтня. Було відзначено, що молоді шпаки відправляються на зимівлю раніше гніздяться особин – нерідко це початок липня.

Звичайні шпаки утворюють великі зграї.

Іноді випадає можливість подивитися на цю незвичайну картину. Звичайні шпаки досить майстерно маневрують в повітрі. Бувають випадки, коли кілька тисяч Шпаків синхронно повторюють один за одним повороти, а потім всією зграєю елегантно приземляються на поверхню. Природно, при цьому птиці розсипаються по дуже значній території. Однак поселення шпаків складаються з невеликих колоній збилися в зграї птахів. Колонія звичайних шпаків, як правило, включає кілька пар цих птахів. На ночівлю шпаки знову-таки збираються групами. Місцем ночівлі можуть стати прибережні території, які густо поросли верболозом або очеретом, а також у нічний час Шпаків можна побачити міських парках і садах.

Звичайні шпаки охороняють свої території.

Правильно лише частково. Шпаки зазвичай оберігають ту невелику територію, яку використовують для насиджування і виводка пташенят. Як правило, радіус цієї території не перевищує десяти метрів. Кормові території охорону звичайними шпаками не підлягають; годуються шпаки в стороні від свого гнізда. Як кормових територій можуть служити посівні площі, городу та околиці селищ, а також узбережжя.

шпаки

Звичайні шпаки є агресивними птахами.

Чи не один по відношенню до одного, а по відношенню до інших видів птахів. Звичайні шпаки нерідко конкурують з іншими птахами за місце гніздівлі. Наприклад, в Сполучених Штатах Америки шпаки витіснили з місць історичного проживання червоноголового дятла. Шпаки непогано конкурують за місця, придатні для гнездовок, в Європі. Тут їх конкурентами є зелені дятли і сизоворонки. Переселяючись на інші материки, люди робили спроби взяти з собою і шпаків. Але деякі наслідки цього виявилися негативними. Пов’язано це було з природними особливостями шпаків, які швидко розмножуються і мають досить агресивним характером. Тому тих регіонах, які шпаки НЕ заселяли історично, ці птахи стали небажаними гостями – більш того, шпаки завдавали істотної шкоди ягідникам і зерновим посівам. Йшлося вже про чималий економічний збиток. В Австралії діє штат мисливців, які відстрілюють шпаків. Йдеться про західній частині материка. Це територія, де шпаки не обгрунтовані поки до кінця. До речі, саме тут мисливці містяться на постійній основі. Величезні скупчення Шпаков у аеропортів можуть загрожувати безпеці повітряних перевезень.

Початок шлюбного сезону у звичайних шпаків доводиться на ранню весну.

Якщо шпаки мігрують, то шлюбний сезон починається відразу після їхнього прильоту з місць зимівлі. Шлюбний сезон для Шпаков, що мешкають в північній півкулі, триває з кінця березня до початку липня. Шлюбний сезон для Шпаков, що мешкають в південній півкулі, триває з вересня по грудень. Тривалість шлюбного сезону залежить від доступності кормової бази і природно-кліматичних умов. Цікавим є той факт, що для азіатських і європейських популяцій властиво наявність трьох стадій розмноження за один шлюбний сезон. Кожна з цих стадій завершується кладкою яєць. Перша кладка яєць містить, як правило, від чотирьох до шести яєць (рідко коли їх кількість досягає семи). Перша кладка починається одночасно у всіх навколишніх Шпаков.За часом вона припадає на початок сезону розмноження. Друга кладка яєць пов’язана з тим фактом, що для Шпаків характерна наявність полігінії. Третя кладка починається через сорок-п’ятдесят днів після початку першої кладки. Вона також синхронізована у всій популяції звичайного шпака. Як вже було сказано вище, число яєць в кладці зазвичай варіює від чотирьох до шести штук. Вони мають ясно-блакитне забарвлення і позбавлені цяточок. Розмір яєць звичайних шпаків приблизно дорівнює тридцяти в довжину і двадцяти міліметрів в ширину. Вага одного яйця в середньому становить шість з половиною грам. У насиживании яєць головним чином бере участь самка. У цей час самець заміняє її дуже рідко. Тривалість інкубаційного періоду варіює від одинадцяти до тринадцяти днів.

Після зимівлі на батьківщину першими прилітають самці звичайного шпака.

Після прильоту вони відразу ж приступають до пошуку місця, де буде облаштовано гніздо. В ролі останнього можуть бути як шпаківню, так і дупло, а цілком можливо і отвір в стіні будинку. Після того, як місце вибрано, самці прилаштовуються недалеко від нього і починають співати. Це звуковий сигнал покликаний привернути увагу самок, а також показати іншим самцям, що дане комфортне місце вже зайнято. Через кілька днів після прильоту самців на батьківщину повертаються і самки. Після цієї події починають утворюватися пари і оббудовується гнізда. Листя, гілочки дерев, стебла, корінці та ін. “Підручні” матеріали використовуються звичайними шпаками як підстилка для гнізда, причому будівництві беруть участь як самець, так і самка. Так як для звичайних шпаків характерна наявність полігінії, то самець іноді доглядає відразу за декількома самками. Більш того, самці Шпаків можуть спочатку запліднити одну самку, а потім і другу. Це явище носить назву послідовної полігінії. Число полігінічних самців в різних популяціях суттєво варіює. Наприклад, в Бельгії таких самців звичайних шпаків виявилося від 20% до 60%. У деяких районах Німеччини, де проводилися аналогічні бельгійським дослідження, було зафіксовано не менше 50% полігінічних самців Шпаков.

Пташенята звичайних шпаків з’являються на світ абсолютно безпорадними.

У перші дні свого життя пташенята не створюють абсолютно ніякого шуму. Саме тому дізнатися про те, що вони існують, можливо тільки по шкаралупі, яка випала з гнізда. Більш того, пташенята на деякий час залишаються в гнізді одні. Це пов’язано з тим, що обоє батьків відправляються на пошуки корму для них одночасно. Правда, в основному це відбувається або вранці, або ввечері.

У перший час після появи пташенят самка і самець годують їх м’якою їжею.

Більш жорстку їжу (наприклад, равликів, жуків, коників, великих гусениць і т. П.) Батьки починають давати своїм пташенятам в міру їх зростання. Через двадцять один-двадцять три дні пташенята вже в змозі покинути гніздо. Правда, ще приблизно два дні вони знаходяться на забезпеченні у своїх батьків. Цікавим є той факт, що батьки використовують усілякі хитрощі, щоб виманити своє вельми перелякане потомство з гнізда. До таких хитрощів можна віднести, наприклад, ту обставину, що самка з самцем крутяться в безпосередній близькості від гнізда з кормом, намагаючись виманити пташенят назовні.

Шпаки є всеїдними птахами.

Вони вживають як їжу рослинного, так і тваринного походження. Ранньою весною об’єктами полювання звичайних шпаків стають дощові черв’яки. Останні після зими вибираються на поверхню землі. Крім того, шпаки навесні збирають зимували в затаєних місцях личинок комах. Коли сонце починає пригрівати тепліше, звичайні шпаки полюють на різних комах. Це гусениці і метелики, павуки і коники. Що стосується рослинної їжі, то в раціон харчування Шпаков, зокрема, входять плоди і насіння різних рослин (сливи, ягоди, груші та яблука, вишня).Якщо раптом виявляється, що плід знаходиться під захистом жорсткої шкірки або шкаралупи, то шпаки і тут знаходять вихід. Вони вставляють свій дзьоб в маленьку дірочку, після чого починають потихеньку розтискати його. Це спосіб допомагає розкрити вміст. Звичайні шпаки можуть принести чималу шкоду виноградникам і зерновим посівам.

Шпаківні винайдені не просто так.

Людина давно прагне до взаємин зі шпаками, що пов’язано з тим, що шпаки здатні знищувати шкідливих комах (наприклад, в садах). Саме тому люди придумали збивати для Шпаків спеціальні будиночки.

шпаки

Рожеві шпаки є родичами звичайного шпака.

Рожевий шпак відноситься до сімейства Скворцова. А деякі дослідники вважають їх окремим видом. Більшість же авторів відносять рожевих шпаків до найпоширенішого в сімействі Скворцова роду шпаків. За зовнішнім виглядом рожевий шпак, скоріше, схожий на ворону, ніж на шпака. У рожевого шпака, в порівнянні зі звичайним шпаком, дзьоб істотно товщі і коротше (його довжина коливається від двадцяти двох до двадцяти шести сантиметрів). Місцем гніздівлі рожевого шпака є південно-східна частина Європи і Центральна Азія. У Росії рожевий шпак зустрічається на півдні Сибіру і на Кавказі. Рожевий шпак є птахом невеликого розміру. Довжина тіла варіює від дев’ятнадцяти до двадцяти двох сантиметрів, розмах крил в середньому дорівнює тринадцяти сантиметрам. Вага рожевого шпака коливається в межах від п’ятдесяти дев’яти до дев’яноста грам. Рожеві шпаки наділені чубчиком, який складається з подовженого пір’я і знаходиться на потилиці. Більш виражений чубчик у самців рожевого шпака.

Наявність поблизу води – необхідна умова для гніздівлі рожевого шпака.

У гніздовий період ці птахи селяться переважно на пустельних і напівпустельних рівнинах, а також в степах. Це ті території, які багаті кормом. У раціон харчування рожевих шпаків входять різні саранові. крім наявності питної та кормової баз, неодмінною умовою будівництва гнізда рожевим шпаком є ​​наявність будівель з нішами, штучних шпаківень, круч скель або ж обривистих берегів водойм. Цікавим є той факт, що рожеві шпаки можуть щодня здійснювати перельоти на вельми значні відстані (до десяти кілометрів). Під час здійснення зимових перельотів рожеві шпаки збираються великими зграями в районі виноградників, садів. Рожеві шпаки Не проти поласувати у плодових дерев. Рожевий шпак гніздиться, утворюючи колонії, а в решту часу живе зграями.

Рожевий шпак – птах громадська.

Рожевий шпак годується чималими зграями, такими ж переміщається з місця на місце. Ночує рожевий шпак також групами, а гніздиться цілими колоніями. Взагалі, його поведінка багато в чому нагадує поведінку шпака. Рожевий шпак аналогічно бігає, при цьому всі обшукує і виглядає. Влітку одна зграя рожевих шпаків може включати в себе як кілька десятків, так і кілька сотень птахів. Взимку зграя ще більш збільшується. Її чисельність нерідко сягає десятків тисяч особин. Гніздяться рожеві шпаки зазвичай впритул один до одного. На одному місці буває, що групуються по п’ять-шість пар птахів. Рожеві шпаки більш рухливі, ніж звичайні шпаки. Щодня вони можуть пролітати істотні відстані. При цьому їх можна побачити на одному місці не один раз. Ще одна відмінність рожевих шпаків від звичайних полягає в тому, що перші не виявляють агресії до інших птахів. Нерідко вони навіть збиваються в змішані з ними зграї.

Сезон розмноження рожевих шпаків залежить від доступності кормової бази.

Для розмноження рожевих шпаків неодмінною умовою є достаток на території кочових саранових. Саме тому сезон розмноження у цих птахів досить нетривалий. Як правило, він починається в середині травня і закінчується на початку липня. Погодні умови можуть послужити причиною зміни меж цього періоду.Колонії рожевих шпаків розпадаються відразу після того, як більшість пташенят починає літати. Бувають випадки, коли батьки залишають своїх ще не пристосованих до польоту пташенят в гнізді і відлітають. Крім того, рожеві шпаки залишають гніздову територію і в тому випадку, якщо вичерпалася кормова база.

Рожеві шпаки годуються великими зграями.

Це відбувається на території, “багатою” комахами, причому значна частина видобутку ловиться рожевими шпаками безпосередньо на земній поверхні. У раціон їх харчування переважно входять різні прямокрилі, а зокрема саранчовие. Через те, що рожевий шпак прямо-таки переслідує сарану, цю птицю вважають дуже корисною в тих районах, які піддаються її нападам. Як свідчить Грінченка, раціон харчування рожевих шпаків в період розмноження на 70-100% складається з їжі тваринного походження. У період з травня по липень шпаки харчуються прямокрилими (62% від усього раціону харчування), а також вживають в їжу мурах, мокриць, богомолів, жуків, наземних молюсків і цикад. Коли період розмноження завершується, більш кращою для рожевих шпаків стає рослинна їжа. Це час, коли зграї шпаків перелітають на території, які в достатку мають чагарниками і плодовими деревами. У цей період в раціон харчування рожевих шпаків включаються плоди шовковиці, малини, вишні, інжиру, абрикоса, винограду. Чи не відмовляються ці птахи від насіння деяких рослин і нектару деяких квіток. При цьому рожеві шпаки часто приносять не користь (як у випадку з сараною), а навпаки, істотної шкоди плодовим деревам. В Індії рожеві шпаки завдають шкоди рисових полях. Цікавим є той факт, що серед рожевих шпаків ніколи не відбуваються бійки за право володіння здобиччю. Навпаки, ті особини, які її знайшли, за допомогою звукових сигналів повідомляють про це всім членам зграї.

Сірий шпак є співочої птахом з сімейства Скворцова.

Сірий шпак заселяє території Східної Азії. Його можна зустріти і на території Росії. Йдеться про Далекому сході і Забайкаллі. Сірий шпак є невеликий птахом. Довжина його тіла варіює від двадцяти до двадцяти трьох сантиметрів.

Сірий шпак має сіре забарвлення оперення.

Для цього птаха властиво димчасто-сіре або буре оперення верхньої частини тіла, світло-сіре оперення надхвостья, черева і грудки. Іноді виключення складають пір’я голови, які можуть бути як чорно-бурими з білими плямами, так і головним чином білими. На щоках сірих шпаків виділяються пучки білого пір’я. Сірі шпаки наділені карою райдужною оболонкою очей. Дзьоб у цих птахів має жовто-оранжевий колір і наділений темним закінченням. Самки сірих шпаків мають більш світле оперення, ніж самці.

шпаки

Сірий шпак – стайная птах.

Гніздиться колоніями. Ночує і годується групами. У денний час зграї сірих шпаків включають в себе, як правило, не більше тридцяти особин. Правда, іноді можна зустріти зграю цих птахів, що налічує до ста особин. Влітку на ніч може згуртуватися група з сірих шпаків, що включає до тисячі птахів. Взимку ж в місцях ночівель здатні групуватися до п’ятдесяти тисяч сірих шпаків.

За один сезон розмноження у сірих шпаків, як правило, буває дві кладки яєць.

У період гніздівлі ці птахи селяться колоніями. Кількість пар сірих шпаків в кожній колонії досягає тридцяти. Гнізда, як правило, облаштовуються в шпаківні, під дахами будинків або ж в дуплах дерев. З внутрішньої сторони гніздо вистилається пір’ям інших птахів і сухою травою. Перша кладка яєць відбувається майже в один і той же час у всій популяції. Число яєць в першій кладці варіює від двох до десяти штук (але зазвичай дорівнює п’яти). Яйця мають блакитний колір і не наділені краплену. Інкубаційний період дорівнює приблизно дванадцяти-тринадцяти днях. У насиживании яєць беруть участь як самка, так і самець сірого шпака. Однак саме самка значну частину часу перебуває в гнізді.Пташенята сірих шпаків з’являються на світ абсолютно безпорадними і голими. У перші дні життя годуванням пташенят займається лише самець. Перший політ пташенят зазвичай відбудеться на двадцять перше чи двадцять другий день їхнього життя.

У раціон харчування сірих шпаків входить як рослинна, так і тваринна їжа.

Правда, при доступності і тієї, і іншої сірі шпаки все-таки віддають перевагу їжі тваринного походження. Ці птахи вживають в їжу самі різних комах. Це капустянки, дощові черв’яки, жуки і їхні личинки, мурахи, гусениці та ін. Більш того, об’єктами полювання сірих шпаків нерідко стають жаби, ящірки і ракоподібні. У раціон харчування сірих шпаків входять ягоди шовковиці, полуниці, вишні. У зимовий час птахи вживають плоди перського бузку, східної хурми, камфорного лавра, сального дерева.

Add a Comment