горобці

Загін горобині

включає в себе більше п’яти тисяч видів птахів. Загін воробьінообразних птахів містить в собі чотири підряди: шірококлюви, кричущі, полупевчіе і півчі. Число сімейств в цьому загоні, за сучасними даними, варіює від шістдесяти до сімдесяти двох. Представники різних видів є птахами дрібних і середніх розмірів.

Ворон – найбільший представник горобиних. Його маса, як правило, варіює від одного до півтора кілограмів, але нерідко і перевищує останню цифру. Корольок – найдрібніший представник горобиних в Російській Федерації. Його маса знаходиться в межах від п’яти до семи грам. Маса деяких нектарниць становить всього три грами.

горобці

Крила горобиних можуть бути як тупими і короткими, так і гострими і довгими. Число первинних махових пір’їн у особин варіює від дев’яти до одинадцяти, а другорядних – складає дев’ять. Рульового пір’я, як правило, дванадцять, але їх число може варіювати від шести до шістнадцяти.

Серед горобиних відзначається наявність статевого диморфізму. Він проявляє в себе, звичайно ж, в розмірах і зовнішньому вигляді, а також в голосі. У птахів, що належать до загону горобиних, високо розвинений головний мозок.

Життя значної частини видів пов’язана з чагарникової і деревної рослинністю, більш того, особини деяких з них (наприклад, корольки, повзики, пищухи і ін.) Проводять на деревах практично весь час.

Горобині є моногамними птенцових птахами. З’явилися на світ пташенята голи, сліпі і, відповідно, безпорадні – вони знаходяться в гнізді не менше десяти діб, тобто той проміжок часу, поки не покриються пір’ям. Горобині ретельно облаштовують свої гнізда. Линька у горобиних повна, протягом року буває один раз.

Раціон харчування цих птахів дуже різноманітний. Значна частина видів горобиних птахів зараховується до осілим. Що стосується саме виробів (справжніх виробів), то вони об’єднуються в рід дрібних птахів і належать до сімейства ткачикових.

Довжина тіла особин варіює від дванадцяти до сімнадцяти сантиметрів. Горобці поширені широко. 12-15 см. 17 видів, в тому числі будинковий, польовий, пустельний горобці. У більшості випадків тримаються зграями.

Загін горобині дуже численний.

Він включає в себе понад п’ять тисяч видів птахів. Приблизно шістдесят три відсотки птахів, що населяють нашу планету, зараховуються до даного загону.

Представники різних видів горобиних подібні між собою зовні.

Це абсолютно не так. Навпаки, ці птахи надзвичайно різноманітні. Наприклад, різну форму має дзьоб. У деяких особин він відносно прямої, у інших – сплющений зверху вниз, у третіх – трикутний, у четвертих – короткий і масивний, а у п’ятих – довгий і вигнутий. Крила можуть бути як тупими і короткими, так і гострими і довгими. Хвіст може бути як довгим або коротким, так і вильчатим, клиноподібним, ступінчастим, заокругленим або ж прямо зрізаним.

Серед горобиних багато наземних видів.

Щодо небагато. До них відносяться, наприклад, карбівки, кам’янки, плиски, деякі жайворонки. Багатьох птахів-представників загону можна сміливо назвати мешканцями повітря. І ластівки – живе тому підтвердження.

Горобці заселяють всю земну кулю.

Найбільше воробьінообразних мешкає в лісових районах теплих і жарких широт. У міру наближення до півночі їх число суттєво скорочується. Наприклад, в тундрі європейської частини Російської Федерації до Горобцеподібні відноситься не більше двадцяти дев’яти відсотків від загальної кількості видів птахів, які були зареєстровані на даній території. Що стосується Якутії, то там представників воробьінообразних і того менше.

Горобині гніздяться на землі.

Деякі особини. Інші в ущелинах скель або на каменях. Нерідко гніздо горобиних може розташовуватися в норах. Чимала кількість видів будує гнізда в чагарниках і на деревах. Деякі види гніздяться в людських будівлях.Як правило, визначається з місцем будови гнізда самець. Кладка (а їх протягом одного року буває дві) зазвичай містить чотири-шість яєць, але ця кількість може змінюватися як в ту, так і в іншу сторону. Яйця мають невеликий розмір і досить строкате фарбування (у переважної більшості видів). Цікавим є той факт, що іноді друга кладка доводиться на той інтервал часу, коли пташенята першої ще не стали самостійними. В цьому випадку опіку за першим виводком бере на себе самець. Насиджування триває від одинадцяти до чотирнадцяти днів (у більшості видів). Вже через десять-одинадцять днів після появи на світло пташенята готові покинути гніздо. Статевозрілими молоді особини стають, як правило, у віці року.

Домовик горобець – дрібна птиця, повсюдно поширена по всій Російській Федерації.

Довжина тіла будинкового горобця становить чотирнадцять-п’ятнадцять сантиметрів, розмах крил в середньому дорівнює двадцяти одному-двадцяти двом сантиметрам, маса тіла варіює від двадцяти трьох до сорока грам. Статура цього горобця компактне. Домовик горобець – сусід людини, його часто можна побачити на міських вулицях, в робочих селищах. Особи даного виду будують гнізда в щілинах глинобитних споруд, під дахами будинків. Кладка будинкового горобця містить п’ять або шість яєць. Їх поверхню або сірувато-блакитна (наділена плямами бурого кольору), або біла. Насиджування яєць відбувається протягом одинадцяти-тринадцяти днів. Пташенят вигодовують і самець, і самка. У раціон харчування молодих особин входять головним чином комахи. Пташенята вилітають з гнізда на десятий день після появи на світло.

Горобці – птиці плодовиті.

За рік вони виводять два (на півночі) або навіть три (на півдні) виводка. Виліт пташенят першої кладки доводиться на кінець травня або початок червня, а виліт пташенят другої кладки – на липень. Для виводків властиво збиватися в зграї, іноді скупчення виробів, що відправляються годуватися на поля, складають кілька тисяч особин. Уже в кінці осені у горобців спостерігається абортивний статевий цикл. Це означає, що самці знову починають доглядати за самками, підновляти старі гнізда, тягати в них будівельний матеріал, хатні горобці в цей період знову жваво цвірінькають. До слова сказати, підправлені гнізда послужать виробами притулками в холодні зими.

Домовик горобець є осілого птахом.

Практично на всьому своєму ареалі поширення. Виняток становлять особи самих північних районів – на зимівлю вони відлітають в сторону півдня, часом роблячи відстань до тисячі кілометрів. Особи, що гніздяться в Середній Азії на зиму перебираються в Індію і Передню Азію. Що стосується загального ареалу розповсюдження, то домовик горобець часта птах в Європі і Азії (його не можна зустріти лише в Арктиці), Африці, Америці, Новій Зеландії, Австралії, на багатьох островах.

Домовик горобець – корисний птах.

У північних районах Російської Федерації особини даного виду знищують городніх шкідників, приносячи користь людині. А ось в південних районах Росії домовик горобець приносить істотної шкоди. Влітку збиток відчувають на собі посіви олійних і зернових культур, а також ягоди. Варто відзначити, що в інші пори року шкоду від будинкових горобців незначний.

Будинкові горобці не можуть жити в неволі.

Швидше, навпаки – в неволі вони можуть прожити дуже довго. Будинкові горобці невибагливі до їжі. У раціон їх харчування повинна входити зернова суміш. У неї додається м’який корм, соняшник і рис. Будинкові горобці в неволі можуть навіть розмножуватися. Вони стають абсолютно ручними в тому випадку, якщо їх взяти з гнізда перед самим вильотом. В період гніздування необхідно подбати про те, щоб у вольєрі були гніздування. Висота підвішеного гніздування в середньому повинна дорівнювати тридцяти п’яти сантиметрам, а площа підлоги повинна становити п’ятнадцять на п’ятнадцять сантиметрів. У період турботи про потомство в раціон харчування горобців необхідно додати тваринні корми.Це живі комахи і їх личинки, подрібнене зварене круто яйце, некислий сир, а також свіжа зелень.

Земляний горобець за зовнішнім виглядом і способу життя нагадує будинкового горобця.

Забарвлення оперення особин цих двох видів, дійсно, схожа, однак у земляних горобців, на відміну від будинкових, на крилах і хвості є білі плями. Земляний горобець не так широко поширений, як домовик. Він мешкає в пустелі Гобі, а на території Російської Федерації його можна зустріти на територіях Південно-Східного Забайкалля і Південно-Східного Алтаю. Земляний горобець є осілого птахом. По способу життя земляний горобець все-таки відрізняється від будинкового горобця. Земляний горобець живе на широких долинах, в пустельних горах і горбистих степах. Покинуті нори гризунів служать місцем гнездовок і ночівель земляних горобців. Гніздо розташовується на глибині, що досягає сімдесяти п’яти сантиметрів від входу в нору. Гніздо земляний горобець поміщає в колишній житловій камері мешкав в норі гризуна, воно являє собою поглиблення в натискання цим гризуном купі сіна. Це поглиблення іноді вистилається пір’ям, але найчастіше земляний горобець використовує шерсть. Кладка містить п’ять або шість яєць. Молоді особини збиваються в маленькі зграйки. У такому складі молоді горобці проводять зиму. У раціон харчування земляних горобців входять насіння степових трав і комахи.

Кам’яний горобець має скромну забарвлення оперення.

Її тон одноманітно бурий, але на грудях є жовті плями, а на хвості – біла передвершинному смуга. За розмірами кам’яний горобець трохи крупніше будинкового горобця. Його вага, як правило, знаходиться в межах від тридцяти до тридцяти шести грам. Цей горобець дуже рухливий і галасливий. Що стосується останнього, то і виявити же кам’яного горобця легше саме по голосу. За земної поверхні птах пересувається за допомогою стрибків, в повітрі може перебувати досить довго. У раціон харчування кам’яного горобця входять комахи і ягоди. Птах може завдавати істотної шкоди, вживаючи в їжу зерно на які перебували поруч з її місцем проживання полях.

Кам’яний горобець поширений повсюдно.

Не зовсім так. Ареал поширення особин даного виду охоплює території Північно-Західної Африки та Південної Європи, а також території від Забайкалля, Монголії, Китаю і Індії до Ізраїлю і Малої Азії. На всій області поширення цей птах зустрічається спорадично. У південних частинах ареалу розповсюдження кам’яний горобець веде осілий спосіб життя, а в північних – є перелітним птахом. Кам’яний горобець селиться по скелястих гірських схилах і скелях, глинистих і кам’янистих обривів. Уже в квітні особини даного виду приступають до розмноження, самці починають співати. Кам’яні горобці гніздяться колоніями. Одна колонія іноді включає в себе кілька десятків пар. Кладка, як правило, містить п’ять або шість яєць, але їх число може варіювати від чотирьох до семи. Поверхня яєць зеленувато-біла або біла. На ній чітко видно темні цятки. У гнізді пташенята знаходяться приблизно двадцять днів. Льотними пташенята стають у червні, причому спочатку виводки живуть відособлено. Лише з настанням осінньої пори молоді особини збиваються в зграї. Пошук прожитку змушує птахів вести кочовий спосіб життя. За літо кам’яний горобець гніздиться два рази.

Польовий горобець – співмешканець людини.

Він, також як і домовик горобець, нерідко облаштовує гнізда в поселеннях людини, наприклад, під дахами будинків. Однак, він набагато частіше будує гнізда в природніх умовах. Польовий горобець гніздиться в великих садах, парках, влаштовує гнізда в чагарниках, рідколісся, по узліссях гаїв. Гніздо нерідко розташовується в земляних порожнечах і дуплах. Кладка містить від чотирьох до восьми яєць, проте найчастіше їх кількість дорівнює п’яти або шести. Поверхня яєць має сіру або біле забарвлення, на якій проступають дрібні темні цятки.

Польовий горобець – корисний птах.

Якщо тільки розглядати той випадок, що польовий горобець скльовує насіння бур’янів в зимовий час. Він нешкідливий у великих поселеннях і північних районах свого ареалу розповсюдження (він охоплює території Європи і Азії). Пояснюється це тим, що тут незначна сама чисельність горобців, а також немає великих посівів хліба. Що стосується південних районів ареалу розповсюдження, де чисельність польового горобця велика, а хліборобство дуже розвинене, то особини даного виду можуть принести значний збиток. Польовий горобець здатний принести дуже великої шкоди посівам соняшнику, конопель, зернових культур (в особливій мірі це стосується проса). Зафіксовані випадки, коли ці птахи приводили урожай в такий стан, що його прибирання ставала нерентабельна. Буває, що уздовж лісосмуг, польові горобці скльовують до дев’яноста відсотків класів пшениці. Фруктові сади та ягідні посадки також страждають від нашестя польових горобців, які для сільського господарства виявляються значно більш шкідливими, ніж хатні горобці. Там, де чисельність польового горобця дуже висока, з ним навіть ведеться боротьба.

Пустельний горобець істотно відрізняється від інших виробів.

По-перше, він має світле забарвлення оперення. По-друге, його голос досить сильно відрізняється від голосу значного числа інших виробів. Тільки певний ряд звуків, що видається пустельними горобцями, трохи схожий з цвіріньканням будинкового горобця. Ареал поширення пустельного горобця охоплює території Східного Ірану, Східної та Північної Африки, селиться в горбистих і барханних пустелях, наділених чагарникової рослинністю. Пустельні горобці – осілі птахи. У раціон їх харчування входять насіння рослин, а також лялечки і личинки невеликих комах.

саксаулова горобець названий так завдяки місцю свого проживання.

Ареал поширення цих виробів охоплює напівпустелі і пустелі Центральної і Середньої Азії. Зарості саксаулу, як і деяких інших чагарником, стають місцем облаштування саксаулова горобцями свого гнізда. За звичкам особини даного виду схожі з іншими горобцями, але шкоди сільському господарству саксаулова горобець не приносить.

Золотистий горобець має красиву забарвлення оперення.

Для оперення характерні золотисто-жовті відтінки. Кермові і махові пера мають темно-коричневе забарвлення, білий колір криють пір’я в міру наближення до вершини переходить в жовтий. Дзьоб рожевий, проте в шлюбний період стає чорним. Оперення самки золотистого горобця має коричнево-жовтий окрас. Довжина дорослих особин досягає тринадцяти сантиметрів.

Золотистий горобець – маловідома птах.

Зустрічається в прибережних районах Червоного моря. Таким чином, його можна побачити в таких країнах як Аравія, Сомалі та деяких інших. Золотистий горобець генздітся колоніями в чагарниках. Будівельним матеріалом для гнізда є гілочки і трава. Гніздо будується на деревах або кущах. Кладка містить три або чотири яйця. Світла поверхня яєць покрита коричневими цятками. У раціон харчування золотистого горобця входять насіння різних рослин. Однак своє потомство цей птах вигодовує комахами.

Золотистих виробів легко містити в домашніх умовах.

Дійсно, ці птахи досить-таки невибагливі до умов утримання, а їх приємна забарвлення оперення завжди радує око. Утримувати золотистих виробів найкраще в садових вольєрах, але можна і в великих садках. Якщо горобець розлучається в вольєрах, то бажано містити птахів маленької зграйкою. Гнізда золотисті горобці будують на кущах. У насиживании бере участь тільки самка. Воно триває приблизно десять днів. Через дев’ять-тринадцять днів після появи на світло пташенята залишають гніздо. В процесі вирощування потомства золотистим виробами необхідно давати живих комах і їх личинок.

Багато поетів, письменники, діячі мистецтва вибрали горобця як об’єкт свого натхнення.

Наприклад, в далекі від нас часи, оспівуючи Афродіту, Сапфо (давньогрецька поетеса) зображала колісницю богині, запряжену не ким іншим як горобцями. Воробей навіть став предметом оди одного з давньогрецьких поетів. Княгиня Ольга, яка правила на Русі в десятому столітті, використовувала виробів (поряд з глиб) як знаряддя відплати. Бажаючи помститися за вбивство древлянами її чоловіка, княгиня прив’язала до хвостів птахів труть (це тліюча матеріал). Після цього птаха послужили причиною пожежі в місті древлян. Слово “Воробей” стало назвою відомого дитячого журналу, який видавав Маршак, він же написав, яке полюбила вся дітям вірш “Воробей в зоопарку”. А ще є такий вислів як “стріляний горобець”, яке зазвичай вживається по відношенню до бувалому людині. Воробью в деяких містах навіть споруджені пам’ятники. Наприклад, такий є в Бостоні. Причина його споруди – подяку горобця за позбавлення посівів і садів від нашестя гусені. Справа в тому, що на цей американське місто “напало” таку силу-силенну в той час невідомих комах, що створювалося відчуття повсюдного ворушіння. З цими шкідниками-то і розправилися без особливих зусиль горобці (вони були спеціально завезені з Англії, а після виконання своєї функції так і залишилися жити на новому місці). Пам’ятник горобця можна побачити в Білорусі – місто Барановичі. І звичайно ж пам’ятник цього птаха є в Санкт-Петербурзі. Він увічнив героя популярної дитячої пісеньки – Чижика-Пижика.

Воробей отримав назву завдяки своєму характеру.

За довгий час співіснування людини і горобця (найнаближенішим до людського житла видом виробів є домовик горобець) людина детально вивчив характер цього птаха. Горобці були хитрі, сміливі, але настирливі і злодійкуваті. Згідно народній чутці слово горобець походить від двох слів: “злодія” і “бий”. Ця складна гіпотеза має право на існування, її основа не надто аргументована. За іншою, більш вірогідною, версії, горобець названий саме так за своїм цвірінькання. Звукоподражательная основа дала ім’я цього птаха. Від слова “воркувати” відбулися слова “воробка” і “горобчик”, так як вони співзвучні йому. Воробей став “горобцем” саме завдяки своєму воркування.

яких знайшли маленьких пташенят горобця людині виокремити непросто.

Навпаки, набагато легше, ніж старших особин. Маленькі жовтороті воробьята не відчувають страху по відношенню до людини і запросто відкривають дзьоб для годування. Дрібні комахи (наприклад, цвіркуни), а також мурашині “яйця” є ідеальною для них їжею. Не рекомендується давати новонародженим пташенятам земляних черв’яків, так як вони часто виявляються зараженими гельмінтами. Не варто давати і борошняних черв’яків – це занадто груба їжа для малюків. Якщо по яким би то не було причин живого корму немає в наявності, то воробьятам слід давати курячі яйця, які є сурогатом живій їжі. Яйця необхідно попередньо зварити круто, після чого якомога краще подрібнити. Крім цього, пташенятам можна давати м’ясо і нежирний сир. Консистенція будь суміші повинна дозволяти скачати зручні для ковтання кульки. Годування Воробйов відбувається за допомогою пінцета. Після того, як малюк проковтнув три або чотири кульки, йому в дзьоб слід закапати трохи води. Періодичність годування становить один раз на годину, крім нічного часу. Пташеня почне відвертатися від їжі, як тільки наїсться. Після цього зазвичай відбувається виділення капсули посліду.

Add a Comment