дятли

Дятли

належать до загону дятлоподібних і утворюють яке об’єднує приблизно тридцять пологів і двісті двадцять видів. Практично всі дятли ведуть або осілий спосіб життя, або мандрівний.

Перельоти, як правило, роблять лише на незначні відстані, причому літають неохоче. Дятли не утворюють колоній, а в більшості випадків живуть поодинці.

дятли

Дятли представляють собою птахів дрібного чи середнього розміру. Довжина їх тіла варіює від восьми до п’ятдесяти сантиметрів, а вага від семи до чотирьохсот п’ятдесяти грамів. Вага в сім грам має дятел, що живе в Південній Америці – це золотолобий дятелок (довжина його тіла всього вісім сантиметрів).

Найбільший представник сімейства мешкає в Південно-Східній Азії. Це великий Мюллером дятел. Довжина його тіла перевищує шістдесят сантиметрів, а вага – шестисот грам.

Ареал поширення дятлів охоплює лісові зони. Ця особливість їх життя відбилася зокрема на будові ніг цих птахів. Ноги дятлів короткі. Довгі пальці (два з яких спрямовані вперед, а два назад) наділені гострими кігтями.

В основному особини всіх видів дятлів при лазінні по деревах мають опору у вигляді рульового пір’я хвоста, які у них дуже добре развіти.Ісключеніем є дятелкі, що утворюють підродина.

Дзьоб у дятлів міцний і тонкий. Він служить для того, щоб довбати деревину або кору в пошуках їжі або при облаштуванні гнізда. Для цих цілей не придатний дзьоб у вертишеек. Він дуже слабкий і не призначений для довбання деревини.

Дятли мають шорсткий довгий язик. Він дозволяє отримувати виявленого комахи з ходів в деревині. У раціон харчування деяких дятлів входять терміти, мурахи і навіть ягоди, а в зимовий час – насіння рослин.

Кладка у дятлів містить, як правило, від трьох до семи яєць білого кольору з блискучою поверхнею. Інкубаційний період варіює від десяти до дванадцяти днів. У насиживании беруть участь як самка, так і самець. Пташенята з’являються на світ безпорадним і голими.

Ареал поширення дятлів величезний.

Ці птахи поширені практично повсюдно. Їх не можна зустріти хіба що в приполярних регіонах, на Мадагаскарі, Новій Гвінеї, Нової Зеландії, Австралії, Ірландії і на деяких океанічних островах. У Росії можна зустріти представників чотирнадцяти видів сімейства дятлів. З них найбільш поширені малий строкатий, великий строкатий, трипалих сивий, зелений дятли, а також крутиголовка і желна. Дятли заселяють лісисті місцевості. Найчастіше ці птахи прив’язані саме до лісів. Тут вони живуть, облаштовуючи своє житло на деревах, тут же і харчуються. Біологічне різноманіття забезпечується, в тому числі, і кліматичними умовами – достатку сприяє, наприклад, висока відносна вологість повітря. Справа в тому, що у вологому повітрі більше дерев, схильних до гниття і грибкового зараження. Таким чином, створюються ідеальні умови для існування комах. А вже останні входять в раціон харчування дятлів. Є деякі види дятлів, які змогли пристосуватися до проживання в пустельних умовах. Це, наприклад, зустрічається на території Південної Америки андський шілоклювий дятел і зустрічається на території Африки південноафриканський земляний дятел. Практично тільки на землі знаходить свій прожиток зелений дятел.

Дятли гніздяться в дуплах.

Це відноситься до всіх представників сімейства. Цікавим є той факт, що деякі особини самостійно довбають дупла (вони належать до більшості видів сімейства), а деякі цього не роблять. Наприклад, вертишейки просто не в змозі самі видовбати дупло. Однак ці птахи в силах поглибити або розширити вже наявне дупло. Як правило, на будівництво і облаштування одного дупла потрібно приблизно два тижні. А ось зустрічається на південному сході США Кокардовая може споруджувати одне дупло протягом кілька років.

дятли

белоклювий дятел – мешканець Північної Америки.

Особи белоклювого дятла зустрічаються на південному сході цього материка.Представники виду освоїли величезні території заболочених лісів. Забарвлення відрізняється строгістю. Чорний колір – це основний колір оперення белоклювого дятла. Широкі смуги білого кольору є з боків шиї (починаються від потилиці). Ці смуги з’єднуються один з одним на спині. Практично всі крило белоклювого дятла також має біле забарвлення. Представники даного виду наділені красивим чубчиком. У самки він має чорний колір, а у самця – яскраво-червоний. Дзьоб у белоклювого дятла сірий, завдяки чому цей дятел і отримав свою назву. Белоклювий дятел має великі розміри. Довжина його тіла перевищує пів метра. Ці дятли живуть парами. Можливо, що склалися пари зберігаються протягом усього життя. У раціон харчування белоклювих дятлів, як правило, входять лялечки, личинки і дорослі особини жуків; в кінці літа і восени вони урізноманітнюють його плодами і ягодами диких дерев.

Період розмноження белоклювих дятлів припадає на березень.

Ці птахи вкрай обережні. У гніздовий період вони відшукують найбільш затишні куточки лісу. Дупло споруджується тільки в стовбурі живого дерева. Як правило, їм є дуб. Дупло облаштовується на суттєвою висоті. Нерідко вхід в дупло перебуває під гілкою або великим суком. Це необхідно для того, щоб убезпечити дупло від затікання в нього води в дощову погоду. Дупло довбають і самець, і самка. Кількість яєць в кладці варіює від п’яти до семи штук. Вони мають чисто-білу поверхню. Яйця поміщаються безпосередньо на дно дупла. На півдні ареалу розповсюдження белоклювих дятлів пташенята виводяться два рази за сезон. У північних районах ареалу розповсюдження у дятлів спостерігається лише одна кладка в сезон.

Звички белоклювого дятла особливі.

У цих птахів надзвичайно красивий хвилястий політ, причому під ча перельоту з одного дерева на інше белоклювий дятел спочатку піднімається на саму верхівку дерева після чого планує вниз. При цьому він описує плавну дугу (Не махає крилами). Белоклювий дятел рідко проробляє великі відстані. Значно більшою мірою він вважає за краще лазіння по гілках дерев і стовбура. Часто перескакує з одного дерева на інше.

Голос белоклювого дятла може бути почутий в радіусі одного кілометра.

Трискладовий, чистий, приємний і дзвінкий крик “пет-пет-пет” белоклювий дятли видають настільки часто, що іноді буває важко відповісти на питання, мовчать ці птахи хоча б хвилину в протягом усього дня.

Ретельний огляд дятлами стовбурів важливий для пошуку їжі.

Пошук прожитку ці птахи починають з нижньої частини дерева. Дятел рухається нагору по спіралі, оглядаючи не тільки стовбур, але і великі гілки. Дятли довбають щілини і тріщини в корі, де і знаходять комах. Дятли є дуже сильними птахами. Тріску довжиною двадцять сантиметрів вони можуть відбити всього одним ударом дзьоба. Коли дятли відшукують висхле дерево, то пару квадратних метрів поверхні його стовбура вони збивають всього за пару годин.

Краса белоклювих дятлів – причина їх знищення.

Люди вбивають цих птахів заради їх незвичайної голови. Мандрівники часто жадають на пам’ять придбати голову даного дятла. Для них це своєрідний сувенір, що нагадує про ті місця, де белоклювий дятел мешкає на заболочених грунтах. В наші дні белоклювий дятел став рідкісним птахом. Більш того, на значній частині ареалу свого поширення він вже зник.

Жолудевий дятел відрізняється запасливий.

Його запаси величезні. Восени Жолудєва дятли видовбують тисячі маленьких вибоїн в стовбурах і гілках сосен, евкаліптів, дубів. Вони служать місцем для жолудів. Іноді подібні осередки дятли роблять навіть в телеграфних стовпах. Причому розміри дятлових комор вражають. Наприклад, в одному з лісів Каліфорнії Каліфорнії було нараховано приблизно двадцять тисяч жолудів, які були вбиті жолудевим дятлом в кору сікомори ,. Більш того, в корі однієї сосни було знайдено приблизно п’ятдесят тисяч жолудів.

Жолудєва дятли живуть окремими групами.

Кожна група включає в себе від трьох до дванадцяти дятлів і займає чималу територію. З зайнятої території виганяють сторонні особи, причому в захисті бере участь кожен член групи. Вся група разом заготовлює жолуді і також разом з необхідності використовує заготовлені запаси. З настанням весни складена група не розбивається на окремі пари. Облаштовується одне загальне гніздо, і все самки в нього відкладають яйця. Насиджування кладки також відбувається колективно, як і вигодовування з’явився на світ потомства. Моногамний спосіб життя у жолудевих дятлів явище рідкісне і майже завжди тимчасове. Такі інстинкти.

дятли

Зелений дятел відрізняється своєю красою.

Жовтий колір мають крила і спинна сторона тіла, бурим кольором наділені махові пера, блискучо-жовтим – Надхвістя. Хвіст має буро-чорне забарвлення. Його прикрашають поперечні смуги сіруватого кольору. Потилицю і верх голови мають червонуватий відтінок, а щоки і область навколо очей – чорний. Черевна сторона тіла зеленого дятла блідо-зелена. Цей забарвлення урізноманітнюється темними плямами. Форма тіла зеленого дятла в деякій мірі схожа на форму тіла великого строкатого дятла. Однак розміри зеленого дятла дещо більше. Довжина тіла зеленого дятла варіює від тридцяти п’яти до тридцяти семи сантиметрів, а вага досягає двохсот п’ятдесяти грамів.

Зелений дятел – мешканець змішаних і листяних європейських лісів.

Він зустрічається на схід від Волги, а також на Кавказі і передньої Азії. Зелений дятел вважає за краще освоювати території, на яких ліси змінюються відкритими просторами, а відкриті простори лісами. Найбільш охоче селиться в лісах, багатих разновозрастними деревами. У раціон харчування цих птахів входять різноманітні комахи, але найбільш бажаною їжею є мурахи. Останніх дятел готовий є у величезних кількостях. Комах зелені дятли, як і інші дятли, відшукують на стовбурах дерев, а ось для лову мурах зелений дятел змушений спуститися на землю (що робить в принципі не без полювання). Усередині виявлених мурашників дятли проробляють глибокі ходи. Подібним чином зелені дятли відшукують лялечок цих комах.

Зелені дятли є обережними птахами.

Освічені пари особин облаштовують дупла на віддалі один від одного. У зв’язку з цим зустріти представників даного виду являє собою завдання не з легких. Зелений дятли, правда, видають своє місцезнаходження в в гніздовий період, коли починають видавати гучні крики. Причому кричать і самець, і самка протягом усього дня в черговому порядку. Дупла зелені дятли видовбують головним чином в деревах старих і загниваючих. Це можуть бути верби, осокори, осики. Яйця відкладаються в травні. До складу однієї кладки входять від п’яти до дев’яти блискучих яєць білого кольору. Обоє батьків беруть участь в насиживании яєць і подальшому вигодовуванні пташенят.

Земляний дятел – птах середніх розмірів.

Довжина тіла земляного дятла становить приблизно двадцять п’ять сантиметрів. Земляний дятел має досить скромний забарвлення оперення – для нього переважно властивий оливково-бурий колір. Голова у земляного дятла сіра.

Земляний дятел – мешканець південноамериканських територій.

Він вважає за краще дотримуватися безлісих територій. Земляний дятел часто заселяє схили ярів, високі береги річок або оголення гірських схилів. Такого роду місцевість є незвичною для більшості представників сімейства. Земляному дятла вдалося максимально пристосуватися до подібних умов життя. Представників даного виду зрідка можна побачити в заростях густого чагарнику. По землі земляні дятли пересувається за допомогою стрибків, саме звідси і пішла назва виду – ці дятли не торочить кору і деревину дерев, зате вони здатні проробляти ходи на схилах пагорбів і т. П. Ходи необхідні їм як для облаштування житла, так і в пошуках прожитку.Довжина житла земляного дятла (де на світ з’являється потомство) досягає приблизно одного метра – на вигляд вона схожа на нору, яка в кінці утворює невелику печерку. Дно цієї печерки земляні дятли, як правило, покривають клаптиками вовни тварин. Кладка у земляних дятлів містить в собі від трьох до п’яти яєць. Яйця чисто-білі. Значну частину життя представники даного виду риються в землі з метою знаходження їжі. Земляні дятли можуть знаходити корм і на поверхні землі. У раціон їх харчування входять личинки комах і дорослі особини, крім того, урізноманітнюють раціон павуки і черви.

Золотий дятел наділений яскравим забарвленням.

Забарвлення цього дятла досить яскрава і красива. Спинна сторона тіла цієї невеликої птиці (довжина тіла земляного дятла приблизно дорівнює двадцяти семи сантиметрам) має глинисто-бурий окрас, який урізноманітнюється поперечними плямами чорного кольору і білим надхвостьем. Черевна сторона тіла золотого дятла має біле забарвлення, на тлі якого особливо виділяються чорні плями. Червона смужка обводить сіру голову золотого дятла. Золотистий колір мають стовбури рульових і махових пір’їн. При здійсненні польоту представники даного виду махають крилами досить часто. Ареал поширення золотого дятла охоплює рівнинні території північноамериканського континенту. М’ясо золотого дятла високо оцінений мисливцями.

дятли

Червоноголовий дятел – типовий мешканець північноамериканського континенту.

Червоноголовий дятел має відносно невеликі розміри – довжина його тіла досягає всього двадцяти трьох сантиметрів. Цей дятел має міцну статуру. Шия у нього коротка, а голова велика. У Північній Америці червоноголові дятли намагаються дотримуватися розріджених лісів. На годівлі ці птахи нерідко вилітають на узлісся. Іноді дані дятли залітають і в населені пункти. Навесні червоноголові дятли рідко будують нове дупло. В основному ці птахи відшукують вже наявні дупла, розчищають, “реконструюють” і використовують їх. Якщо на одному дереві видовбано кілька дупел, то з них всіх знову займається лише одне. Червоноголові дятли видовбують дупла тільки в старих всохлі дерева, в т час як в здорових деревах спорудити собі гніздо вони не можуть.

Червоноголовий дятел має бешкетним вдачею.

Ці птахи дуже негугомонние. Вони можуть, наприклад, стукати дзьобом по дахах житлових будинків і лазити по їх вікнам. Червоноголові дятли нерідко ховаються при наближенні людини, а потім виявляють себе, барабанячи по тому місцю, де вони сидять. Тим самим вони як би посміюються над людиною, яка відразу не помітив їх присутності. Червоноголові дятли можуть доставляти і неприємності господарського життя людини. Величезні зграї цих дятлів спустошують фруктові сади, поїдають урожай ягід і т.д. Ці птахи дуже цікаво розправляються з яблуками – щосили встромив дзьоб під фрукт вони зриває його. З цієї незручної ношею червоноголовий дятел підлітає до найближчого паркану, де, попередньо розбивши на шматки, з’їдає його. Великої шкоди червоноголові дятли наносять хлібним полях. Ці птахи не тільки поїдають зерна, вони, крім того, втоптують колосся в землю або просто ламають їх.

червоноголові дятли здатні до хижацтва.

Ці птахи не проти випити яйця, знайденими ними в гніздах невеликих пташок. Вгамувавши голод, особини даного виду збираються в маленькі зграйки. У цей час у них починається полювання за комахами. Сидячи на гілках, вони виглядають пролітають комах, а потім за допомогою врожай і піруетів схоплюють їх. Спостерігати цю сцену дуже цікаво. Раціон харчування цих дятлів входять комахи, ягоди і плоди, а також зерна і насіння різноманітних рослин.

Мідний дятел – мешканець територій Північної Америки.

Ареал поширення охоплює напівпустельні західні області материка. Спосіб життя мідного дятла в чомусь ідентичний способу життя золотого дятла (частково ці два види схожі один на одного зовні).Важливою відмінною особливість мідного дятла є його здатність заготовлювати їжу. Ця особливість надзвичайно важлива для тих суворих для птахів умовах, де мешкає мідний дятел. Млява протягом практично всього року місцевість, на який і мешкає мідний дятел, надає негативне враження на будь-якого опинився тут мандрівника, для якого зустріч з мідними дятлами може виявитися дуже радісною і позитивною. У сухих стеблах агав (в нижній частині стовбура, а потім і вище, проробляються невеликі отвори) представники даного виду створюють своєрідні комори – тут птиці ховають жолуді. Якщо стебло агави розколоти вниз, то виявиться, що він весь сповнений жолудями, на запас яких дятел змушений витрачати чимало сил. Однак сили і час потрібні не тільки на спорудження подібних складів, а й для знаходження самих жолудів. Роздобути їх можливо тільки у схилів найближчих гір, тому мідні дятли змушені здійснювати кілометрові перельоти. Протягом сухого пори року мідних дятлів можна побачити в місцях, де агави утворюють зарості – тут знаходяться склади цих дятлів. Протягом сезону дощів мідні дятли розосереджуються по долинах – тут вони знаходять комах, в основному, мурах.

гострокрилі дятел – маленька птах.

Його розміри не перевищують розмірів цей дятел наділений строкатим забарвленням оперення. Забарвлення у нього строката. Відмінною рисою представників даного виду є наявність гострих крил. Ареал поширення цих дятлів охоплює території Сахаліну, Уссурійського краю, Японських і південних Курильських островів, Корейського півострова, а також північно-східні провінції Китаю. У гніздовий період гострокрилі дятли намагаються дотримуватися насаджень м’яких порід дерев. Це можуть бути тополі, липи, оксамити та ін. В таких деревах дятлам легше видовбати собі дупло або знайти вже наявне. Кладка припадає на травень. В інший час представників даного виду можна виявити в зграях синиць. Разом з цими птахами гострокрилі дятли шукають комах, уважно розглядаючи поверхню чагарників і дерев.

дятли

Трипалий дятел – незвичайна птах.

Вона дуже красива і строкато пофарбована. Чорні пестрини прикрашають білу спину трипалого дятла. Хвіст має чорний колір, по краях облямований білими смугами. У самки трипалого дятла тім’я сиве, а у самця – жовте. До відмінної риси особин даного виду відноситься відсутність одного пальця на ногах. У трипалих дятлів тільки один палець обернений назад і два звернені вперед. Трипалий дятел має невеликі розміри. Довжина крила особини варіює від дванадцяти до тринадцяти сантиметрів. Ареал поширення цих дятлів охоплює території Східної і Центральної Європи, Сибіру, ​​Північної Америки. Трипалий дятел воліють населяти глухі хвойні ліси. У південних районах свого ареалу розповсюдження мешкають в гірських лісах.

Період розмноження у трипалих дятлів починається рано.

Він починається з лютого і триває до травня. В цей час самці активно стукають дзьобом по сухим сучьям, протяжно кричать і стрекочуть. Дупла трипалі дятли споруджують в смереках і лиственницах (останній варіант для цих птахів краще), найчастіше це обгорілі або загниваючі дерева. Іноді можна виявити дупло трипалого дятла навіть в пнях. Представники даного виду, як правило, споруджують дупло на висоті від одного до шести метрів. Кладка складається з трьох-шести яєць білого кольору. Деякий час після того, як пташенята вилітають з гнізда, вони разом зі своїми батьками кочують по лісі. Однак незабаром виводок розпадається.

Трипалий дятел – ненажерлива птиця.

І дуже корисна для лісу. Протягом одного зимового дня цей птах здатна віддерти кору з тієї ялини, яка заражена короедами, причому число личинок останніх приблизно досягає десяти тисяч штук! Але навіть якщо трипалий дятел не впорається за день з такою кількістю їжі, то личинки короеда все одно загинуть на морозі.

Забарвлення різних особин рудого дятла варіює.

Основний тон оперення деяких особин даного виду дійсно рудий або ж іржавчасто-рудий. Забарвлення інших особин може мати темно-каштановий або коричневий колір. Хвіст і крила рудого дятла мають поперечні смуги чорного кольору. Оперення представників даного виду покрито клейкою речовиною – це соки мурах, розчавлених рудими дятлами. Запахом мурашиної кислоти просякнуте оперення рудих дятлів. Рудий дятел є невеликий птахом – довжина його тіла приблизно становить двадцять п’ять сантиметрів. Ще однією цікавою особливістю є недорозвиненість великого пальця. Через це лапи рудого дятла на перший погляд здаються трипалими.

Рудий дятел будує унікальні гнізда.

Вірніше, вони їх зовсім не будують. Руді дятли влаштовують собі гніздо в мурашнику. Правда, мурашники теж незвичайні – вони споруджуються великими мурашками безпосередньо в кронах дерев на висоті від двох до двадцяти метрів від поверхні землі. Але найдивовижніше – це те, що мурахи не чіпають насиджує яйця самку і самі яйця, хоча самка рудого дятла без праці скльовує лялечки мурашок. Кладка рудого дятла складається з трьох яєць. Перший час яйця мають білу поверхню, проте постійне зіткнення з мурашиної кислотою робить свою справу, і поверхня яєць через деякий час стає коричневого кольору.

Великий строкатий дятел має строкате забарвлення оперення.

Це, дійсно, дуже красивий птах. Основними кольорами забарвлення оперення є чорний і білий. Відмінною особливістю самки від самця є відсутність червоної плями на тімені.

Add a Comment