Біблія.Міфи про біблію

Біблія – ​​це зібрання священних для християн текстів, що складається зі Старого та Нового завіту. Старий Заповіт є також священним і для іудеїв. Якщо Старий Заповіт написаний давньоєврейською, то Новий – давньогрецькою.

Біблія перекладена більш ніж на 2000 мов світу, повністю видана на 420 мовах. Сама по собі Біблія, її склад, історія та загадки – предмет тисяч досліджень, розпочатих ще з незапам’ятних часів.

Однак книга цікава тим, що деякі канонічні місця в ній, відомі здавалося б кожному, не настільки однозначні при уважному прочитанні Святої книги. Сама книга виткана з багатьох міфів, про правдоподібність яких сперечаються досі. Розглянемо ж основні біблійні загадки-міфи.

Першу людину звали Адам.

Це твердження відоме всім і кожному, продовжує Ваше обурення, коли зазначу, що це неправда. Однак інформація про Адама лише околобіблейская. Спробуйте самі відшукати в перших розділах книги Буття місце, де Адам прямо називається першою людиною на Землі. Цікаво, як Біблія розповідає про долю Каїна. Той на сході в країні Нод “пізнав дружину свою”, пізніше побудувавши місто Енох. Але хто дав назву цій землі, і хто заселив новий місто, та й звідки взялася дружина Каїна? Часто говориться про те, що дружиною Каїна була його сестра, також дочка Адама, це і підтверджує його першість. Але і це лише фантазії, так як в Біблії нічого не сказано про дочку Адама і Єви, Каїн же згадується як мандрівника на Землі, де в Ноде він і зустрів безіменну звужену. Та й шлюби між братами і сестрами чреваті, чи людство могло б статися від такої пари, закінчивши свій рід в такому випадку вже в п’ятому поколінні максимум. Є й важливий аргумент на користь того, що земля Нод була вже заселена – будівництво там міста. Ніхто не зміг би назвати містом поселення однієї сім’ї, так що Енох повинен був хтось будувати, та й заселяти. Тому вірші 16 і 17 4 глави Буття можуть бути витлумачені в єдиному розумному варіанті – земля Нод була вже заселена якимось людьми, які не відбувалися ні від Єви, ні від Адама. Подивимося, чи не суперечить це Біблії. У першій її чолі сказано, що чоловік і жінка були створені одночасно, але імена їх не названі, не сказано і в якій місцевості це сталося. Вже у другому розділі сказано, що першого чоловіка звали Адам, жінка ж була створена пізніше. З давніх-давен відмінності в перших двох розділах ставили дослідників в глухий кут. Чому б не взяти той факт, що йдеться про різні творах – в першому розділі про те, що були створені світ і люди, а в другій – чоловік на ім’я Адам, для якого також створений був Едемський сад.

Біблія “знає” лише одного Бога.

І знову, здавалося б, дана думка не вимагає розгляду, адже сама Біблія є джерелом єдинобожжя. І християни, і іудеї стверджують. Що Свята книга була послана Єдиним Господом, написано це в самій Біблії. Однак в першому розділі Буття в первинному тексті говорилося нема про Бога, а про елохімами, що є множиною слова “Елоах” або “Бог”. Та й в Біблії говориться про створення за образом Божим, а не за образом “Своєму” чоловіки і жінки, але ж це означає, що як мінімум Богів було двоє, раз по їх образу були створені два таких різних людських істоти! Але на цьому згадки багатобожжя не закінчуються – лукавий змій каже жінці: “і ви будете як” Боги “(Бут, 3: 4). Та й сам Господь говорить Адамові” Ось став чоловік, немов один із Нас “(Бут, 3: 22), а в оповіданні про Вавилонську вежу: “Зійдемо ж і змішаємо там мову їх” (Бут, 11: 7). Ревнителі єдинобожжя сперечаються, стверджуючи, що тут криється самоіменованіе зразок найясніших осіб, які говорять про себе у множині. Але в Біблії жоден цар так про себе не говорить, та й сам Бог найчастіше говорить про себе в однині, навіть в момент вищого самопрославл ення в книзі Іова: “Я буду питати тебе, ти ж пояснюй Мені” (Іов, 40: 2). І таких згадок багатобожжя в Біблії повно.Господь іудеїв, Яхве, є племінним богом-покровителем. Царство Іудейське ставало, Яхве став підніматися над іншими суперниками, його стали називати “Бог богів”, “Цар над богами” і т.д. У талмуді для іудаїзму присутній вже тільки один Бог, як і один обраний ним народ. Так і став племінної Бог Всевишнім для всього християнства, а племінний прабатько, Адам – ​​прабатьком усього людства.

Диявол спокусив Єву яблуком, після чого та зробила з Адамом перелюб.

Насамперед варто зазначити, що жінку, спокушену змією, не кликали Єва, це ім’я вона отримала вже після гріхопадіння. До речі, Єва означає “життя” давньоєврейською. Далі, ніде в Біблії не сказано про те, що плід був яблуком. Сумнівно взагалі, щоб на Близькому Сході росли колись яблука. Швидше за все міф про цей фрукт виник під впливом язичницьких ідолів богинь любові – Афродіта, Жива, Ідунн зображувалися з яблуками в руці. Хто ж став спокусником? Диявол або сатана, скажете Ви, однак ніде в Біблії не сказано, що змій і був сатаною. Змій в Біблії не завжди є символом диявола, той же Яків пророкував судді-синові своєму: “Дан буде вужем при дорозі, аспідом на шляху” (Бут, 49:17). Чи улюблений батько назвав би сина дияволом. Та й Мойсей за вказівкою Господа поставив на прапор мідного змія (Числа, 21: 9). Сам Ісус радить своїм учням бути “мудрими, як змії” (Мт. 10:16). У книзі буття йдеться про те, що “змій був хитріший над усю польову звірину” (Бут, 3: 1), звідси цілком ясно випливає, що спокусник був всього-на-всього звіром, а не занепалим ангелом. Та й пішли прокляття Господа змія ставляться скоріше тварині-змії, а не сатані, адже кара минула диявола, який благополучно літає, а ось змії продовжують повзати і жалити, будучи проклятий перед скотиною і звірами. Іудеї, до речі, нічого не знають про скоєний Євою перелюбстві. У Біблії сказано, що “Адам пізнав Єву, дружину свою”, вже після заслання з раю (Бут. 4: 1). Тим часом “перелюбство” увійшло в повсякденну мову, з’явилися вирази: “заборонений плід близькості”, “спожив Він із будь-ким заборонений плід” і т.д.

Саме за первородний гріх люди були вигнані з раю.

Те, що цей гріх не був перелюбством, вже ясно. Біблія чітко говорить, що причиною вигнання стало куштування плоду з дерева пізнання добра і зла (Бут, 2: 16-17; 3: 4-6,17). Звичайно, з точки зору етики вважати скоєне злочином важко, адже скуштували плід були наївні дитини і не знали толком, що є зло, а що – благо. У дитячому середовищі в такому випадку винен вихователь або батьки, Господь же, який створив людей, так не вважає, хоча навіть змія-спокусника створив теж він. Бог покарав пару людей, прокляв їх. А вигнання, запитаєте Ви? Вигнання вже не було покаранням, Господь фактично підтвердив правоту змія, який обіцяв, що “в день, в який ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро і зло” (Бут, 3: 5). Більш того, Господь обіцяв Адаму “в день, в який ти скуштуєш від нього (плода), смертю помреш» (Бут, 2:17), а змій мав свою точку зору: “Ні, не помрете” (Бут, 3: 4 ). Після гріхопадіння Адам прожив ще сто тридцять років, так що ж – Бог просто залякував Адама? По суті Господь висловлює побоювання, що Адам, дізнавшись добро і зло, стане жити вічно, зрівнявшись за цим параметром з Богом. Саме тому і був вигнаний з раю Адам, а шлях назад охороняє херувим з полум’яним мечем.

Господь відкинув жертву Каїна, так як той був зроблений не від чистого серця.

Знехтувана Богом жертва Каїна була відкинута Господом, тоді як жертву Авеля Бог прийняв. Це-то і стало причиною подальшого братовбивства. Перечитаємо ж Біблію: “… І був Авель пастух отари, а Каїн був хліборобом. Деякім часі Каїн приніс від плодів землі дар Господу”. І Авель також приніс від своїх перворідних з отари та від їхнього лою. І зглянувся “Господь” на Авеля й на жертву його, а на Каїна й на жертву його НЕ зглянувся “(Бут, 4: 2-5).В даному уривку нічого не сказано про поганих намірах Каїна, все просто – безкровна рослинна їжа хлібороба Каїна Богу не припала до смаку, а ось жертва з м’ясом, жиром і кров’ю, яку приніс вівчар Авель, припала якраз. Про таких смаках Бога говориться і в інших місцях: “І збудував Ной жертівника Господеві, і взяв з усякої чистої худоби, і з птаства, і приніс цілопалення. І почув” Господь “любі пахощі” (Бут, 8: 20-21 ). Та й надалі, аж до побудови храму Єрусалимського герої здійснювали криваві підношення худоби, в Біблії всюди жертви Богу супроводжувалися кровопролиттям, ось і стала ясна причина невдоволенням Бога підношенням Каїна.

Каїн убив Авеля через заздрість.

Про даний факт згадується навіть в дитячому варіанті Біблії. Повернемося ж до першоджерела – до Біблії. “Каїн сильно засмутився, і обличчя його похилилось” (Бут, 4: 5). Але ніде ні слова ні сказано про заздрість, це фантазії наступних тлумачів. Господь заспокоює Каїна, закликаючи його робити добрі справи. Але що означає це поняття “добру справу”? Брати зробили одне лише діяння – жертвоприношення, Каїн не зробив добра, а Авель зробив, логічно припустити, що Господь розуміє під “добром” – криваве жертвоприношення. Абстрагуючись від того, що традиційно Бог представляється миролюбним і милосердним, що повинен зробити людина, від якого Всевишній вимагає криваву жертву? Не дивно, що після бесіди з Господом Каїн вбиває свого брата Авеля. Та й людські жертвоприношення взагалі присутні в Біблії – Авраам мало не вбив Ісаака, а Їфтах все-таки поклав дочка на вівтар. І це мова йде про свій народ, а щодо чужинців можна згадати жертву чотирьохсот п’ятдесяти пророків Баалових або ж безглузді і безжальні винищення полонених в Результаті, Числах та інших книгах. Варто визнати, що немає нічого дивного в тому, що Господь, який вимагав людської жертви багаторазово в Біблії в цьому випадку поступив так само. Можна вірити в те, що Каїн був заздрісний, що Бог бачив і допустив братовбивство, однак це не матиме ніякого відношення до Біблії.

Братовбивця Каїн був покараний.

Перш за все, Господь прокляв Каїна, відомо всім. Однак в Біблії сказано: “І тепер ти проклятий від землі, що розкрила уста свої, щоб прийняти кров брата твого від руки твоєї” (Бут, 4:11). Тобто прямо сказано, що Бог не проклинає Каїна за його жертву, братовбивцю проклинає і відкидає земля за кров невинну людину. Алегоричність Господа теж не слід сприймати, так як зазвичай той прямо каже про свої прокльони: “І вигублю людей і худобу, заберу птаство небесне і риби морські і спокуси з безбожними, і витну людину з поверхні землі, промовляє” Господь “” (Соф, 1 : 2-3). У гніві ж від чужого особи ніде не згадується. Каїн у відповідь каже Богу: “Покарання Більший мій гріх, аніж можна знести … Я … буду вигнанцем і волоцюгою на землі, і кожен, хто зустрінеться зі мною, вб’є мене” (Бут, 4: 13-14). До речі, ще одна згадка того, що за землі тоді були присутні ще люди, адже згідно з міфами повинні були залишитися тільки батьки Каїна на Землі. Бо Господь не вважає смерть Каїна відшкодуванням гріхів: “І сказав йому” Господь “: Через те кожен, хто вб’є Каїна, семикратно всемеро. І зробив” Господь “Каїна знак, щоб ніхто, зустрівшись з ним, не вбив його» (Бут, 4:15). Прийнято згадувати якусь “каїнову печать”, яка позначає нагадав, проте по суті божа друк охороняла Каїна від справедливої ​​відплати. Але і обіцянку поневірятися і бути вигнанцем не збулося – Каїн в країні Нод одружився і заснував місто, що якось не стикується з обіцяним покаранням. По суті за свій злочин Каїн не тільки не покарано і не проклятий, а й навіть винагороджений. Закрадається думка про те, що діяв він за підказкою Господа.Цікаво, що через деякий час нащадок Каїна, Ламех зробив подібний вчинок, тільки вбив він вже двох осіб, заявивши: “Якщо пімщений, то за Ламеха – в сімдесят разів всемеро” (Бут, 4: 23-24). І знову Біблія нічого не згадує про небесну каре злочинця.

Каїн відбувався від диявола.

За версією даного міфу диявол спокусив Єву в буквальному сенсі, ставши батьком Каїна, в якому батьківське начало штовхнуло його на злочин. Спочатку така версія з’явилася у середньовічних єретиків, пізніше – у сатаністів. Однак, як було вже сказано, в історії гріхопадіння диявол і причетний-то не був, та й саме гріхопадіння не була перелюбством. Нарешті, в Біблії чітко сказано: “Адам пізнав Єву, дружину свою, і вона завагітніла, і породила Каїна” (Бут, 4: 1). Тому слід вважати думку про нечистому походження Каїна явним богохульством.

Всесвітній потоп знищив все живе, крім Ковчега.

Перенесемося трохи вперед за часом. Коли євреї готувалися увійти в землю обітовану, то їх розвідники виявили там велетнів, чий зріст перевищував 4 метри. І жили там велетні ще з часів Давида. Є припущення, що велети чи рефаїми з’явилися на планеті ще до потопу, адже сказано: “сини (Божий” побачили дочок людських, що вони красиві, і брали собі в дружини, яких вибрали “(Бут, 6: 2). Коментатори важко однозначно визначити, хто ж був синами Божими? Якщо це ангели, то чи можуть вони мати смертними жінками і мати потомство від них? Якщо мова йде про євреїв, то чому в інших місцях Біблії ті іменуються синами Господа Бога? Ризикнемо припустити, що синами божими іменуються нащадки першої пари людей, созда ної Богами за своїм образом і подобою, а дочками людськими – потомство Адама. Такі “міжрасові” шлюби і могли породити плем’я велетнів, ніж, можливо і був викликаний гнів Господа про розбещення людей на землі. Біблія ж прямо вказує на те, що велетні продовжували існувати і після потопу, але ж не могли вони врятуватися на Ковчезі, про це, по-перше, нічого не сказано, а, по-друге, який сенс рятувати тих, через кого власне потім і влаштований? Сам же Ной велетнем бути не міг через розміри Ковчега. Можливо ключ криється в наступних рядках: “І сказав” Господь “: І вигублю з лиця землі людей, яких Я створив, від чоловіків до скотів, і гадів до птаства небесного, бо Я розкаявся, що створив їх” (Бут, 6: 7 ). “Кінець кожному тілу перед лицем Моє” (Бут, 6:13). Якщо припустити, що Господь носив племінний характер, а творінь людських було двоє, то потім знищив тільки те, що створив Господь, і не по всій планеті, а лише “перед лицем” Господа “, тобто в конкретному регіоні Близького Сходу. Нащадки Каїна само спокійно пережили катаклізм в країні Нод, а в горах Палестини велетні зводили фортеці.

земля обітована – священна благословенна земля.

земля обітована для багатьох звучить синонімом земного раю, в якому немає воєн, люди і помисли їх чисті. а ось Біблія говорить про інше. Панів ь дійсно обіцяв Мойсею вивести народ в землю, де будуть текти молоко і мед. Цікаво, що ще в перших обіцянках Бога Аврааму та Якову мова йде про землю, яка вже була заселена різними племенами – хананеями, Хіттеянина, амореями і іншими. При цьому Господь явно наказує: “поб’єш їх, тоді конче вчиниш їх закляттям, не складеш із ними заповіту, і не будеш до них” (Втор, 7: 1-2). Після чого, як наслідок: “і того часу ми здобули всі його міста і зрадили закляттям кожне місто, чоловіків і жінок та дітей, не залишили нікого в живих “(Втор, 2:34). Тобто в наявності або заклання, як ритуальна жертва тисяч людей, або ж закляття, під чим мається на увазі поголовна різанина. В Біблії багато разів зустрічаються місця, в яких євреї вбивали поголовно людей, не залишаючи нікого в живих, наприклад: “А всю здобич тих міст та худобу Ізраїлеві сини забрали собі; тільки кожну людину побили вістрям меча, аж винищили їх: не залишили жодної душі “(Нав, 11:14).Можна звичайно послатися на те, що часи такі була, але немає, винищення цілих племен, з жінками і людьми похилого віку ніколи не вважалося нормальним. Жорстокі вікінги в своєму епосі вважають винищувача роду лиходієм, який неодмінно несе кару за це перед месником. Люті монголи, вирізаючи всіх чоловіків племені, не вбивали жінок, ведучи в полон, часто і чоловіки залишалися жити, обкладені даниною. У Біблії ж: “І сказав їм Мойсей: для чого ви залишили в живих всіх жінок? Отже, убийте всіх дітей чоловічої статі і всіх жінок” (Числа, 31: 15,17). По частині милосердя й шляхетності обранцям Господа далеко було до диких язичників Чингісхана і Батия. Термін же “обітована земля” дослівно означає – земля обіцяна. Племінний бог обіцяв своєму обраному народу землі, на яких жили і працювали інші племена. Корінне населення було нещадно вирізане в ім’я Господа, земля на славу Бога залита ріками крові. Тому варто обережніше поводитися з цим терміном, пам’ятаючи, що за ним стоїть.

Біблійні заповіді однакові для всіх.

Для багатьох десять біблійних заповідей є мірилом поведінки і моральності. Однак варто задатися питанням – чому ж найважливішу заповідь “Не убий” так часто в Біблії порушують позитивні герої – мудреці, пророки, святі і царі? Сам Мойсей буквально на наступний день після набуття заповідей наказав: “Левієвих синів” йти з мечами по стану євреїв “від воріт до воріт назад, і вбивайте кожного брата свого, і кожен приятеля свого, і кожен ближнього свого … І впала в той день з народу близько трьох тисяч чоловік “(Вих, 32: 27-28). При вчитування в Біблію здивування тільки наростає, в законах, проголошених від імені Господа, буквально кожен третій злочин карається смертною карою – чаклунство, богохульство і навіть неповагу до батьків! І це відноситься до одноплемінникам! До представників чужих племен взагалі відношення ясне – слід їх вирізати. Слід уважно вчитатися в заповіді, дані Мойсеєві. Дивно, але “Не убий” аж ніяк не перша з них, а тільки шоста! Можливо звідси і виникає те, що всі статті староєврейського закону, які карають смертю стосуються попередніх п’яти заповідей, які, як виявилося, були важливіші, тому що слідували раніше “за статусом”. Тому “не убий”, по суті, стосувалося тих, хто дотримується перші 5 заповідей. Згідно заповідям, принесеним Мойсеєм, згідно з Біблією право на життя має лише той, хто поклоняється Господу і тільки йому, відповідно з числа тих, хто може існувати, автоматично виключаються всі народи, крім одного, Вибраного. Виник потім християнство зі своєю кривавою історією не відступило від давніх традицій.

Add a Comment